Poliklinische operatiekamers

Bepaalde kleine operatieve ingrepen worden uitgevoerd op de poliklinische operatiekamers (afdeling POK) van Máxima Medisch Centrum. Dit zijn ingrepen die onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en waarvoor het niet nodig is dat u opgenomen wordt in het ziekenhuis. U kunt in veel gevallen dus weer naar huis na de ingreep.

 

Voorbereiding

U kunt op de dag van de ingreep normaal eten en drinken. Wilt u geen sieraden dragen? Draag verder kleding die los zit en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.

Uw behandelend arts heeft met u besproken welke medicijnen u wel of niet mag gebruiken. Vooral als u bloedverdunners gebruikt moet uw arts hiervan op de hoogte zijn!

 

Uit het oogpunt van hygiëne vragen wij u dringend om op de dag van de ingreep, vóór de ingreep, te douchen.

 

Verloop van de ingreep

U kunt plaatsnemen in de wachtruimte van de POK. Aanmelden is niet nodig. U wordt vanzelf binnen geroepen.

 

Indien nodig kleedt u zich uit in de kleedkamer. Vervolgens gaat u op de operatietafel liggen. Voor de ingreep wordt er een korte uitleg gegeven over wat er gaat gebeuren. Na de ingreep wordt er uitleg gegeven over de zorg na de ingreep. U kunt uiteraard vragen stellen.

 

Om infecties te voorkomen wordt het betreffende deel van de huid schoongemaakt (gedesinfecteerd). Vervolgens wordt de plaats door middel van een injectie verdoofd (plaatselijke verdoving). Deze plaats is direct pijnloos zodat de ingreep kan plaatsvinden.

Aan het eind van de ingreep wordt de wond gehecht en verbonden.

 

Duur van de ingreep

De duur van de ingreep kan variëren, maar een ingreep duurt over het algemeen een half uur. De verdoving is na ongeveer één à twee uur uitgewerkt.

 

Vervoer

U mag na de ingreep meteen naar huis. Na de ingreep voelt u zich mogelijk niet zo fit. Daarom mag u niet zelf naar huis rijden of op een andere manier actief aan het verkeer deelnemen. Zorg dus dat u begeleiding heeft.